Vedlikehold

Slik tar du vare på knivene dine

Sekiryu knivene er slitesterke og kan holde i mange år dersom den blir vedlikeholdt riktig.

Rengjøring

Sekiryu Master 

Knivene kan rengjøres i oppvaskmaskin, men vær obs på at knivenes skarphet kan reduseres om knivbladet gnisser eller ligger sammen med andre metaller. Slip kniven jevnlig og du vil ha en skarp og god kniv i mange år.

Sekiryu Wood 

Knivene har håndtak av tre og skal dermed ikke vaskes i oppvaskmaskin. Vi anbefaler at knivene vaskes for hånd i mild oppvasksåpe og tørkes godt etter bruk. Oppvaskmiddel for maskin kan inneholde slipemiddel som kan redusere knivenes skarphet, og derfor frarådes dette. La aldri knivbladet gnisse mot andre metaller. Slip kniven jevnlig og du vil ha en skarp og god kniv i mange år.

Sekiryu Damask

Knivene rengjøres for hånd i mild oppvasksåpe og tørkes godt etter bruk. Oppvaskmiddel for maskin kan inneholde slipemiddel som kan redusere knivenes skarphet, og derfor frarådes dette. La aldri knivbladet gnisse mot andre metaller. Slip kniven jevnlig og du vil ha en skarp og god kniv i mange år.

Slipestein

Med en keramisk slipestein vedlikeholder du knivene og holder dem skarpe til enhver tid. Blå side, grovhet #280: Dette er den grove siden som sliper og reparerer eggen og bladet. Lys blå side, grovhet #1000: Denne polerer og glatter ut over­lfaten for små ujevnheter.

Bruk av slipesteinen:

1. Slipesteinen fungerer fint å brukes både med og uten vann. Mange synes også det er enklere å slipe med vann. Da legger du steinen i vann slik at den absorberes tilstrekkelig og det vil begynne å boble. Når den ikke lenger bobler etter ca 2-3 minutt tar du den opp. Fortsett å tilføre vann i slipeprosessen for å unngå at overflaten blir tørr underveis. Ikke vær redd for å prøve deg frem. Du vil fort finne din foretrukne metode. Sett steinen over i bunndelen av etuiet med den grønne siden opp. Sørg for at den står stødig på arbeidsbenken.

Det er nå klart for å slipe.

2. Start med den blå siden. Hold kniven i høyre hånd og press tommelen på bladet. Bruk to fingre fra venstre hånd til å holde lengre utpå bladet. Hold kniven i ca. 15-20° vinkel når du så skyver bladet sirkulært med klokken i 15 strøk til den blir skjerpet. Repeter på motsatt side.

3. Nå kan du skifte til den lys blå siden for polering og utjevning. Her gjentar du prosessen i fra punkt

4. Tørk av og kjenn forsiktig om bladet er fri for ujevnheter. Steinen oppbevares i etuiet.

Skjerpestål

Med et skjerpestål, fornyer du alle dine kniver på kort tid! Produsert i keramikk. Varmebehandlet som sikrer en sterk og motstandsdyktig overflate mot korrosjon og slitasje. Rengjøres for hånd med varmt vann. Tørk godt.

Bruk av skjerpestålet:

1. Kniven holdes konstant mot stålet med en 15-20° slipevinkel. Stålet holdes med venstre hånd og kniven i høyre. Hold slipestålet i ro. Her er det selve kniven vi jobber med.

2. Dra kniven fra bunnen til tuppen langs stålet, slik at hele kniven slipes. Gjør det samme på motsatt side og repeter 5–10 ganger til du ser at kniven har blitt skjerpet.

Om Sekiryu
Japanske kjøkkenkniver av ypperste kvalitet. Direkte fra Seki – Japans sverdsentrum i over 700 år.
Følg oss
Følg tettere på Sekiryu via Youtube.
nb_NO