Vedlikehold

Slik tar du vare på knivene dine

Sekiryu knivene er slitesterke og kan holde i mange år dersom den blir vedlikeholdt riktig.

Rengjøring

Sekiryu Master 

Knivene kan rengjøres i oppvaskmaskin, men vær obs på at knivenes skarphet kan reduseres om knivbladet gnisser eller ligger sammen med andre metaller. Slip kniven jevnlig og du vil ha en skarp og god kniv i mange år.

Sekiryu Wood 

Knivene har håndtak av tre og skal dermed ikke vaskes i oppvaskmaskin. Vi anbefaler at knivene vaskes for hånd i mild oppvasksåpe og tørkes godt etter bruk. Oppvaskmiddel for maskin kan inneholde slipemiddel som kan redusere knivenes skarphet, og derfor frarådes dette. La aldri knivbladet gnisse mot andre metaller. Slip kniven jevnlig og du vil ha en skarp og god kniv i mange år.

Sekiryu Damask

Knivene rengjøres for hånd i mild oppvasksåpe og tørkes godt etter bruk. Oppvaskmiddel for maskin kan inneholde slipemiddel som kan redusere knivenes skarphet, og derfor frarådes dette. La aldri knivbladet gnisse mot andre metaller. Slip kniven jevnlig og du vil ha en skarp og god kniv i mange år.

Slipestein

Med en keramisk slipestein vedlikeholder du knivene og holder dem skarpe til enhver tid. Blå side, grovhet #280: Dette er den grove siden som sliper og reparerer eggen og bladet. Lys blå side, grovhet #1000: Denne polerer og glatter ut overfaten for små ujevnheter.

1. Bruk av slipesteinen

Slipesteinen kan brukes både med og uten vann, men mange opplever at det er enklere å slipe med vann. For å forberede steinen, legg den i vann til den har absorbert tilstrekkelig – du vil merke at det begynner å boble. Når boblingen avtar etter omtrent 2-3 minutter, er steinen klar til bruk. Husk å tilføre vann under slipeprosessen for å unngå at overflaten blir tørr. Vær ikke redd for å eksperimentere; du vil raskt finne din egen foretrukne metode. Plasser steinen i bunndelen av etuiet med den grønne siden opp, og sørg for at den står stødig på arbeidsbenken.

2. Klart for å slipe

Start med den blå siden. Hold kniven i høyre hånd og press tommelen på bladet. Motsatt dersom du er venstrehendt. Bruk to fingre fra venstre hånd til å holde lengre utpå bladet. Hold kniven i ca. 15-20° vinkel når du så skyver bladet sirkulært med klokken i 15 strøk til den blir skjerpet. Repeter på motsatt side.

3. Polering og utjevning

Nå kan du skifte til den lys blå siden for polering og utjevning. Her gjentar du prosessen fra punkt 2.

4. Skyll og tørk

Tørk av og kjenn forsiktig om bladet er fri for ujevnheter. Steinen oppbevares i etuiet.

Skjerpestål

Med et skjerpestål fornyer du alle knivene dine på kort tid! Det er produsert i keramikk og varmebehandlet for å sikre en sterk og motstandsdyktig overflate mot korrosjon og slitasje. Rengjøres for hånd med varmt vann, og tørk godt av.

Bruk av skjerpestålet:

1. Slipevinkel

Kniven holdes konstant mot stålet. Stålet holdes med den ene hånden, mens kniven holdes i andre hånden. Hold slipestålet i ro. Her er det selve kniven vi jobber med.

2. Klart for å slipe

Dra kniven fra bunnen til tuppen langs stålet, slik at hele kniven slipes. Gjør det samme på motsatt side, og gjenta 5–10 ganger til du ser at kniven har blitt skjerpet.

Sharpfix

SharpFix®’s patenterte manuelle knivsliper er designet med fjærbelastede, vribare diamant- og keramiske slipe- og poleringsstaver som tilpasser seg knivens form automatisk.

Når knivbladet er skadet, benyttes diamant- bladet med omtrent 20 bevegelser for å gjenvinne skarpheten. Knivsliperen fungerer på både rustfritt stål og karbonstål.

Knivsliperen har et unikt slipesystem kalt SAF, som automatisk justerer seg til kniveggen (patentert). Dette manuelle håndverktøyet sliper kniveggen i et spor med fire diamantbelagte pinner og polerer den i et annet spor med fire keramiske pinner. Kniven slipes automatisk i den vinkele som den skal ha.

Sharpfix® anbefales av De Norske Kokkelandslagene.

Om Sekiryu
Japanske kjøkkenkniver av ypperste kvalitet. Direkte fra Seki – Japans sverdsentrum i over 700 år.
Følg oss
Følg tettere på Sekiryu via Youtube.
nb_NO